Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών: Κυβέρνηση, 7η ΥΠΕ και διοίκηση ΠΑΓΝΗ αποκλείουν σε εκατοντάδες υγειονομικούς τη δυνατότητα διεκδίκησης μόνιμης εργασίας

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωση Υγειονομικών:

Στις 21/1/2022  πραγματοποιήθηκε προκαθορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του νοσοκομείου. Για μια ακόμη φορά έγινε φανερό αυτό που λέγαμε εξαρχής ως «Αγωνιστική Συσπείρωση», ότι το Δ.Σ. αποτελεί μέρος του κρατικού μηχανισμού που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας. Ως Αγ. Συσπείρωση έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η συμμετοχή μας και η εκλογή μας στο όργανο αυτό έχει ως στόχο την έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων για σημαντικά θέματα που καθορίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών, διεκδικώντας μέσα από το σωματείο μας την επίλυσή τους.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά μετά το 2012, όταν καταργήθηκαν δεκάδες οργανικές θέσεις, έκλεισαν 8 νοσοκομεία, και απογυμνώθηκαν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. 

Με αφορμή την επικείμενη προκήρυξη μόνιμων νοσηλευτών, η διοίκηση προτείνει κατάργηση και μετατροπή οργανικών θέσεων αντί για αύξησή τους. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάγκη να συσταθούν επιπλέον οργανικές θέσεις ΤΕ νοσηλευτών (αύξηση από 482 σε 488), ώστε να υπάρχει «ελπίδα» διορισμού και για τους 97 υπηρετούντες επικουρικούς ΤΕ στο ΠΑΓΝΗ, η πρόταση της διοίκησης είναι η κατάργηση 5 θέσεων ΠΕ νοσηλευτικής και 1 ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού του οργανισμού του Νοσοκομείου και η μετατροπή τους σε 6 θέσεις ΤΕ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥΣ

  • Ουσιαστικά ομολογούν ότι ο αριθμός των υπηρετούντων νοσηλευτών θα παραμείνει ο ίδιος, άρα δεν προβλέπεται καμία βελτίωση στις συνθήκες εργασίας, θα συνεχιστούν δηλαδή οι διπλοβάρδιες, η περικοπή ρεπό, κοκ.
  •  Υπουργείο, ΥΠΕ και Διοίκηση αποκλείουν την ελπίδα εργαζόμενοι που υπηρετούν ήδη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ελαστικές σχέσεις εργασίας να διεκδικήσουν μόνιμη θέση, όπως οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές, οι νοσηλευτές που εργάζονται μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ και οι νοσηλευτές με μπλοκάκια. 
  • Επίσης στη νέα προκήρυξη πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνονται θέσεις ΔΕ νοσηλευτών και ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Ενδεχόμενα κυβέρνηση και διοικήσεις να ετοιμάζονται να παραχωρήσουν τις υπηρεσίες αυτές σε ιδιώτες/εργολάβους σε μεταγενέστερο χρόνο (όπως συμβαίνει με τους ΔΕ σε δομές πρόνοιες) και προφανώς τους είναι πιο “βολική” η παραπάνω ρύθμιση.
  • Ακόμη όμως κι αν προκηρυχθούν και οι 97 θέσεις ΤΕ νοσηλευτικής, δεν είναι σίγουρο ότι οι ήδη υπηρετούντες επικουρικοί -που θα συμμετέχουν στην προκήρυξη- θα εξασφαλίσουν μόνιμη θέση εργασίας, παρά τη αυξημένη μοριοδότηση. Γιατί τις θέσεις αυτές μπορεί να διεκδικήσουν και χιλιάδες άλλοι νοσηλευτές από όλη τη χώρα. Άλλωστε η πικρή πείρα της 2Κ/2019 προκήρυξης έρχεται να μας θυμίσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 40%) δεν εξασφάλισε την πολυπόθητη μόνιμη θέση εργασίας.

Οι μετατροπές αυτές προτείνονται «με γνώμονα τη δημοσιονομική ισορροπία», στόχος δηλαδή της αντιδραστικής πρότασης του Δ.Σ. δηλαδή είναι να μην υπάρξει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Είναι ξεκάθαρο ότι κριτήριο των αποφάσεων των διοικήσεων είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους και όχι η πλήρης ικανοποίηση των υγειονομικών αναγκών. 

Διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άμεση έγκριση νέου οργανισμού, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, στον οποίο να περιλαμβάνονται περισσότερες οργανικές θέσεις, τέτοιες που να καλύπτουν με επάρκεια όλα τα τμήματα-εργαστήρια που δημιουργήθηκαν μετά το 2012 και όποια νέα τμήματα/μονάδες απαιτούνται (π.χ. Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Κυττάρων κ.α).

Το μόνο αίτημα που διασφαλίζει τη δουλειά των συμβασιούχων συναδέλφων μας είναι η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σαν αυτές που πέρασε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία εν μία νυκτί, με αντίθετο σκοπό βέβαια, σαρώνοντας δικαιώματα εργαζομένων που είχαν κατακτηθεί με αγώνες αιώνων. Αυτό προϋποθέτει μαζικούς αγώνες με συμμετοχή των υγειονομικών αλλά και όλων των εργαζομένων που είναι οι ωφελούμενοι από το σύστημα υγείας. 

Στις επικείμενες εκλογές για εκπροσώπους εργαζομένων στήριξε συνεπείς αγωνιστές, εξαρτημένους μόνο από τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις ανάγκες των ασθενών, που παλεύουν δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να πιστέψουν οι εργαζόμενοι στη δύναμή τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στο επίπεδο τω εξελίξεων της επιστήμης με γνώμονα την καθολική κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί